Pilates je pro každého, zkuste si to

pilates (ilustrace)Pilates rozvíjí koordinaci, sílu, rovnováhu, flexibilitu a dýchání. Propracovává zádové, břišní a hýžďové svaly jako základ správného držení těla.
Účelem je posílení centra – jádra těla tzv. „Gürtel“, nebo „Power house“. Celkově vypracovává dlouhé, štíhlé svaly. S důrazem na správné dýchání okysličuje svaly a podporuje cirkulaci krve. Pilates nevyčerpává, spíše dodává energii.

Jako většinu cvičení ho můžete zkusit sami, ale dohled zkušeného cvičitele je doporučeníhodný nejen pro začátečníky. Cviky je třeba dělat správným způsobem, aby cvičencům pomáhali rozvíjet se, a aby naopak nehrozily případné potíže. V tělocvičně TJ Sokol Veltrusy můžete na pilates přijít každý čtvrtek od 18 do 19 hodin (najdete ho samozřejmě i v našem kalendáři). Cvičení vede Hanka Černochová a cvičí se na vlastní karimatce naboso. Cvičenci by si ještě měli přinést pletenec, ručník, nebo pevnou šálu.

Metoda Pilates, kterou vyvinul Joseph Hubertus Pilates před více než sto lety, nepoužívá nespočetná opakování až do únavy svalů, naopak vytváří podpůrný systém pomocí pozvolného vypracování jednotlivých svalových skupin s cílem dosažení harmonického celku. Pohybové sekvence jsou v každém programu promyšleně vypracovány tak, aby odbouraly špatné návyky a nenásilnou formou posílily celé tělo a jeho držení.

Pro koho je cvičení vhodné:
Pro děti, ženy i muže bez rozdílu věku. Doporučuje se jako pokračování rehabilitační léčby. Pilátova metoda významně doplňuje takové činnosti, jakými jsou například běh, plavání, chůze, golf, lyžování, či jiné. Také počítačoví operátoři a hudebníci mohou používat této techniky při prevenci předcházení napětí v krku a ramenou.
– pro umělce, tanečníky, pro které je důležitá koncentrace a kondice
– pro sportovce
– pro lidi s chronickou bolestí zad
– pro lidi s nadváhou
– pro lidi s opakovaným napěťovým zraněním
– pro lidi trpící stresem
– pro lidi se zájmem o prevenci osteoporózy
– pro těhotné

komentáře

komentáře